utorok 21. októbra 2014

Boiliesový rybár

Boiliesový rybár - chytanie na boilies

Čo to vlastne je chytanie na boilies, kto je boiliesový rybár?


Boilies je nástraha ktorá je dnes v časopisoch, medzi rybármi najviac spomínanou nástrahou na lov kaprov na ťažko. V súčastnosti sa rybolov kapra na ťažko dá rozdeliť na dva spôsoby lovu. Ten klasický lov s krmítkom a s nástrahou ako je kukurica, alebo živá nástraha vyznávajú starší rybári na mänších jazerách. Alebo lov na boilies s boiliesovou záťažou.

Stačí ak si na háčik zavesíme boilies a je z nás boiliesový rybár?

Tak to to by bolo asi veľmi jednoduché. Boilies a chytanie na boilies bolo vymyslené na chytanie tých najväčších kaprov na chytenie ktorých treba viac času. Gulička boilies je vyrobená tak aby vo vode vydržala čo najdlhšie a zároveň stále doķázala lákať ryby. Boiliesový rybár za rybami cestuje vyhľadáva jazerá s predpokladom veľkých kaprov.

Výstroj takéhoto rybára musí byť na takýto spôsob lovu prispôsobená. Keďže rybačka zaberie viac dní rybár potrebuje bivak, lehátko, spacák v chladných dňoch ohrievač a oblečenie prispôsobené danému ročnému obdobiu. Aby bol rybolov úspešný rybár potrebuje nájsť to správne lovné miesto na jazere. Keď že sa väčšinou jedná o neznáme jazerá rybár potrebuje mať so sebou čln so sonarom.

Na označenie lovného miesta je potrebná bójka na ktorú sa kŕmi a v prípade potreby vyváža nástraha ak sa jedná o väčšie vzdialenosti. Samozrejme sa chytá aj v noci tak že sú potrebné rôzne svietiace pomôcky, LED lampy, čelovky, lampáše, chemické svetlo.

Dôležitou súčasťou sú elektronické indikátory záberu. Rybár nemôže za každého počasia sedieť počas viac dní sedieť pri prútoch a sledovať záber. V noci a v zlom počasí sú veľmi praktické elektronické indikátory s prijímačom. Diaľkový prijímač indikuje záber aj na väčšiu vzdialenosť.

Keďže sa chytá metódou chyť a pusť, medzi ďalšie potrebné pomôcky patrí: podložka pod rybu, vyberač háčikov a veľký podberák. Podberák väčších rozmerov napomáha k bezpečnému podobratiu ryby. Na podložku sa ryba umiestni aby sa nezranila. Vyberač háčikov slúži k bezpečnému vybratiu háčika z tlamy ulovenej ryby.

Záverom by som chcel podotknúť, že žiadna gulička boilies nerobí zázraky. Na dosiahnutie úspechu, chytenie kapitálnej ryby treba veľa času, sledovania vody, a nájdenie toho správneho lovného miesta. Niekedy sa stane že aj pri dodržaní všetkých teórií, skúseností zábery neprichádzajú. Jednoducho rybačka je aj o tom, byť trpezlivý a čakať na úlovok svojho života.

Autor: Silvester Bodis



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára